Programma

Programma 3, 4 en 5 juni 201720 h
Sint-Joriskerk
Bruiloft in Mantua

Prijzen
30€ normaal
25€ CJP/Student
Bruiloft in Mantua?
Anna Bijns geeft commentaar
In het theatrale openingsconcert Bruiloft in Mantua? hoort u de wervelende feestmuziek uit Boek VIII – over Strijd & Liefde, het thema van deze editie – van madrigalen van Claudio Monteverdi.

Bruiloft in Mantua? gaat over de verloren liefde van dichteres en verboden Rederijcker Anna Bijns, die worstelt met het vrouw- en single zijn. Als zij geconfronteerd wordt met het Ballo delle Ingrate realiseert zij zich welke strijd er binnen de muren van het huwelijk plaatsvindt en welk noodlot de verdoemden, de Ingrate, treft. Hierdoor ontpopt Anna Bijns zich tot spreekstem van het moderne feminisme. Strijd en liefde is van alle tijden.

Krijn Koetsveld muzikale leiding
Sybrand van der Werf regie

Agnes Bergmeijer als Anna Bijns

Le Nuove Musiche:
Jennifer van der hart sopraan, Wendy Roobol sopraan, Hugo Naessens alt, Falco van Loon tenor, Bas Ramselaar bas
The Continuo Company:
Jenny Zilmer klavecimbel, Emma Huijsser harp, Arjen Verhage theorbe, Cassandra Luckhardt gamba en cello, Krijn Koetsveld orgel
Nieuw Bach Ensemble15.30 h
Sint Aegtenkapel
Amarilli mia bella
klavecimbelconcert
Siebe Henstra

Prijzen
15€ normaal
12€ CJP/Student
Amarilli mia bella
De vooraanstaande klavecinist en organist Siebe Henstra speelt in dit programma werken over Strijd & Liefde van de Italiaanse barokcomponisten Giovanni Picchi, Girolamo Frescobaldi en Bernardo Storace, en de Britse componist Peter Philips.17 h
Sint Aegtenkapel
Tranen van een moeder

Prijzen
17,50€ normaal
12,50€ CJP/Student
Tranen van een moeder
Een moeder houdt onvoorwaardelijk van haar kind, ook als dat omwille van zijn religieuze overtuiging naar Syrië vertrekt om te vechten voor IS.

In Tranen van een moeder combineren sopraan Florien Hilgenkamp en theorbist Arjen Verhage deze brief met prachtige 17e-eeuwse muziek, waaronder het aangrijpende Pianto della Madonna van Claudio Monteverdi. De combinatie van hedendaagse problematiek met de intens emotionele muziek van Monteverdi en tijdgenoten belooft een schrijnende en indrukwekkende voorstelling te worden.

Florien Hilgenkamp sopraan
Arjen Verhage theorbe20 h
Sint Aegtenkapel
Strijd & Liefde
Monteverdi’s Madrigalen:
Boek I, II, VIII en IX

Prijzen
25€ normaal
20€ CJP/Student
Strijd & Liefde
Strijd & Liefde: dat is de titel van dit concert en het thema van deze editie van Monteverdi XL. De madrigalen uit de boeken I, II, VIII en IX worden vertolkt door de zangers van Le Nuove Musiche. De Nederlandse dichter Hanz Mirck voegt hier eigentijdse poëzie aan toe. Met kleine, theatrale elementen maakt Le Nuove Musiche de stijd om geborgenheid, veiligheid en liefde – gevolgd door troost en zicht op de toekomst – voelbaar en hoorbaar.

Ensemble Le Nuove Musiche heeft als doel vocale muziek uit de eerste helft van de 17e eeuw uit te voeren op topniveau. De zangers en instrumentalisten verdiepen zich in de uitvoeringspraktijk, laten de teksten tot zich doordringen en willen daar het publiek in de 21e eeuw mee in vervoering brengen.

Le Nuove Musiche:
Jennifer van der Hart sopraan, Wendy Roobol sopraan, Hugo Naessens alt, Falco van Loon tenor en Bas Ramselaar bas
Cassandra Luckhardt gamba, Arjen Verhage theorbe en Krijn Koetsveld klavecimbel en orgel
10.30 h
Mondriaanhuis
Willem Bruls
Monteverdi vs Mondriaan

Entree gratis
voor festivalbezoekers
op vertoon van concertkaartje
Let op: zorg ervoor dat u ivm beperkte capaciteit op tijd aanwezig bentMonteverdi vs Mondriaan
Wat is – behalve hun eerste drie letters – de overeenkomst tussen Mondriaan en Monteverdi? Op het eerste gezicht misschien weinig want de heren leefden in een andere tijd, op een andere plek en beoefenden een verschillende kunstdisciplines. Toch zijn er wel degelijk parallellen te vinden.

Zowel Monteverdi als Mondriaan zijn tenslotte grote vernieuwers in hun eigen tijd en genre, en beiden zetten nieuwe kunststromingen in beweging.

Operadramaturg Willem Bruls gaat in een korte lezing (25 min.) nader in op leven, werk en gedachtegoed van deze bijzondere kunstenaars.

De lezing wordt afgesloten met een optreden door jonge musici met muziek van Monteverdi
11 & 14 h
Zandfoort aan de Eem
De Zeemeerminnen:
Zoek de prins (AL)

Prijzen
10€ normaal
5€ tot 12 jaar
Bestel kaarten 11 uur

Bestel kaarten 14 uurZoek de prins
Twee zeemeerminnen op zoek naar de liefde in Zoek de prins. De kus van een echte prins zal hun vissenstaart in twee benen veranderen. En dat is natuurlijk de droom van elke zeemeermin: echte mensenbenen. Samen met het publiek proberen ze hun doel te bereiken. Zal het ze lukken? Met muziek van Monteverdi, Bach, Purcell en anderen.

Na de voorstelling is er gelegenheid om met de zeemeerminnen op de foto te gaan in dit vrolijke programma voor alle leeftijden!

De zeemeerminnen zijn:
Tenar van Kooten Niekerk sopraan
Jennifer van der Hart sopraan12 h
Start bij Café De Lieve Vrouw
Lieve Vrouwestraat 13, 3811 BP Amersfoort
Stadswandeling

Prijzen
20€ normaal
15€ CJP/Student
Stadswandeling
Monteverdi in Amersfoort laat u op bijzondere wijze kennismaken met de stad én met muziek uit de vroege 17e eeuw maar ook verrassende uitstapjes, uitgevoerd door jonge talentvolle musici op bijzondere locaties. U loopt onder begeleiding van ervaren gidsen van het Gilde Amersfoort naar de verschillende historische gebouwen, zoals de Mannenzaal, de Lutherse kerk, de Sint-Rochuskapel in het Hofje De Armen de Poth en de Onze Lieve Vrouwetoren. U hoort daar de muziek van Monteverdi in miniconcerten, uitgevoerd door diverse musici en ensembles:
Trioles met Sophie van Dijk –harp, Louise Berendsen-fluit, Els van der Weij-saxofoon
Met werken van Monteverdi, Schutz en Schein
Gamba Duo met Lotte Beukman-gamba, Angela Stevenson-gamba
Programma volgt
Mario Sarrechia op klavecimbel
Vroege klaviermuziek uit de Lage landen
Tulp Recorder Quartet -May Kim, Jeong Guk Lee, Wytske de Vries en Veronica Tollenaar (allen blokfluit)
Programma: “To the taste of Roger North, English consort music”.
14 h
Sint Aegtenkapel
Het wachtend leven
van Kwijntje Mols

Prijzen
17,50€ normaal
12,50€ CJP/Student
Het wachtend leven van Kwijntje Mols
De mysterieuze historische figuur, Tarquinia, die in de eerste editie van MonteverdiXL ten tonele werd gevoerd, spreekt nu via haar dagboeken! Tarquinia vertelt haar verhaal van de verboden liefde voor componist Giaches de Wert. Hun onmogelijke liefde leidt tot een fatale afloop en Tarquinia keert definitief terug naar Italië.
Componist Paul Gelsing schreef nieuwe muziek in de vorm van een madrigaal op oude teksten. Theaterkunstenaar Hugo Naessens ontwikkelde een programma dat gebaseerd is op deze nieuw gecomponeerde madrigalen en de oorspronkelijke madrigalen van Giaches de Wert.

Paul Gelsing componist
Wendy Roobol sopraan
Hugo Naessens countertenor/verteller
Falco van Loon tenor
Bas Ramselaar bas
Krijn Koetsveld klavecimbel
16 h
Theater De Lieve Vrouw
Monteverdi meets Jazz: Rembrandt Frerichs

Prijzen
21€ normaal
20€ CJP/Student
20€ 65+
18,50€ De Lieve Vrouw Pas
Monteverdi Meets Jazz
In Monteverdi Meets Jazz vormen delen uit Boek VIII van de madrigalen van Claudio Monteverdi het uitgangspunt: de liefde- en strijdmadrigalen. In dit concert worden grenzen doorbroken en hoort u verrassende combinaties van klassiek en jazz.

Het Rembrandt Frerichs Trio is al 12 jaar actief op de concertpodia van Europa en het Midden-Oosten. Samen met sopraan Klaartje van Veldhoven ontdoet het trio barok van z’n stoffige imago en vertaalt het deze muziek naar de tegenwoordige tijd.

Wat deze musici samen brengen is altijd een avontuur, want de werelden van klassieke muziek en improvisatie botsen tegen elkaar als zij samenspelen. En zo is geen enkel concert hetzelfde.

Klaartje van Veldhoven sopraan
Rembrandt Frerichs fortepiano/harmonium
Soren Leopold theorbe
Antoinette Lohmann barokviool
Tony Overwater violone
Vinsent Planjer drums

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie met als thema ‘De Nacht van de Madrigalen’ graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

De tweede editie gehouden van het Monteverdi XL festival.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Monteverdi XL 2016

De eerste editie van het Monteverdi XL Festival in Amersfoort