nuove-musiche

Nuove Musiche
Ensemble Le Nuove Musiche is in december 2004 opgericht met als doel vocale muziek uit de eerste helft van de 17e eeuw op topniveau uit te voeren.

De beste zangers en instumentalisten verdiepen zich in de uitvoeringspraktijk, laten de teksten tot zich doordringen en willen daar het publiek in de 21e eeuw mee in vervoering brengen.Maar het is niet alleen de muziek uit die muzikaal, politiek en religieus turbulente tijd die nu na 400 jaar weer klinkt.

Ensemble Le Nuove Musiche wil de confrontatie met het heden opzoeken. De discussie die toen door filosofen, tekstschrijvers, beeldende kunstenaars en uiteraard ook musici werd gevoerd in de kring van de zogenoemde Camerata, is ook van deze tijd.Waar moet het heen met de kunsten, wat is kunst eigenlijk, welke weg slaan we in nu we op een kruispunt staan. De oude muziek blijkt nieuw, de prachtige verbondenheid met de tekst, de passie die met schijnbaar eenvoudige middelen hoorbaar wordt gemaakt, inspireert de musici maar ongetwijfeld ook het publiek.

Met de eerste uitvoering in het kader van het Internationale Van Wassenaer Concours in 2007 heeft Ensemble Le Nuove Musiche een vliegende start gemaakt. Concerten door heel Nederland werden gegeven en plannen voor de eerste buitenlandse tournees worden gesmeed. Het voorlopige hoogtepunt was een concert in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.
In 2008 zijn 5de en 6de boek madrigalen van Monteverdi opgenomen. Deze serie wordt nu voortgezet en in 2018 zal een uniek project worden afgerond met alle 9 boeken, integraal opgenomen en in concert uitgevoerd.