Monteverdi wie was dat ook al weer

Claudio Monteverdi portretschilderijJaren geleden. 1975 denk ik. Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag organiseerde de Monteverdi weken. Claudio Monteverdi, vroeg ik me af, wie is dat nu weer, maar directeur Jan van Vlijmen wist ons studenten te mobiliseren en we werden in allerlei vocale en instrumentale ensembles ingedeeld en zo begon het.

Soave con le stelle, dat zongen wij op de eerste repetitie onder leiding van Frans Moonen. Madrigalen uit de Orfeo, Confitebor tibi Domini. Nicolaus Harnoncourt was er, Bruce Dickey kwam met zijn cornetto, een wonder, en ik was verkocht. Dit was zo prachtig, maar ik had geen idee waarom.

Zoveel jaren later gaan we nu alle madrigalen opnemen, 9 boeken vol, met al dat moois. Die onbekende stukken zijn bekende parels geworden, één voor één. Die geheimzinnige taal, met al die metaforen, die verwijzingen worden langzaam bekende verzen. De retorica, dat voortdurende geniale creatieve omgaan met tekst doet verlangen naar het volgende madrigaal, het volgende boek.

Monteverdi XL 2019

De vierde editie had als thema ‘Moord en Brand’.

Bekijk het programma van 2019!

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie met als thema ‘De Nacht van de Madrigalen’ graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

De tweede editie gehouden van het Monteverdi XL festival.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Monteverdi XL 2016

De eerste editie van het Monteverdi XL Festival in Amersfoort