Kaartverkoop Muziekgebouw aan ‘t IJ gestart!

Begin april 2022 is de kaartverkoop voor het Festival Musica Nova 1600 in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam op 18 en 19 februari 2023 gestart!

Het Festival Musica Nova 1600 is de directe opvolger van het Festival MonteverdiXL dat vier zeer succesvolle edities heeft gekend. Dat Italië de broedplaats was voor de nieuwe muziek is alom bekend. Boeiend is hoe op elk terrein, in elk land die nieuwe tijd zich ontwikkelt, hoe nieuwe loten aan de stam groeistuipen krijgen. In 2023 gaan we tijdens de eerste editie van dit festival in Amsterdam in op de vroege barok in Duitsland met muziek van componisten als Heinrich Schütz, Michael Praetorius, Samule Scheidt, Hermann Schein en nog vele anderen met bekendere en minder bekende werken die klaar liggen om uitgevoerd te gaan worden!

Heinrich Schütz kan worden gezien als de grondlegger van de Duitse barok en daarom zal er tijdens het festival in 2023 veel aandacht zijn voor zijn muziek. Schütz werd door zijn broodheer naar Venetië gestuurd om daar de kunst af te kijken in. Hij leerde de Italiaanse nieuwe muziek kennen en schreef zelfs een bundel Italiaanse madrigalen als proeve van bekwaamheid en keerde terug naar Dresden om het geleerde als het ware te vertalen naar de Duitse liturgische praktijk. Schütz schreef zowel Duitstalige als Latijnse kerkmuziek, polyfonie volgens de oude traditie als muziek voor solisten met begeleiding van continuo. En daarmee heeft Schütz de weg geopend voor de rijkdom van de lutherse kerkmuziek die bloeide tot en met Johann Sebastian Bach. Je zou kunnen opmerken dat waar de kerkmuzikale traditie in Italië vastloopt op de conservatieve rooms katholieke kerk, de Lutherse kerk in Duitsland de ontwikkeling van de nieuwe muziek heeft omarmt en verder uitgewerkt.

Voor meer informatie over het programma en de kaartverkoop:

KLIK HIER VOOR DE LINK NAAR HET MUZIEKGEBOUW