Hugo Naessens

“Mijn liefde voor Monteverdi wordt niet helemaal beantwoord, want Monteverdi had het niet echt op alten. Als sopraan of tenor zit je gebeiteld bij hem, maar zijn altpartijen zijn berucht: laag en lastig.

Maar toch, het totaal van zijn samenklank is telkens weer zó prachtig en hij doet zulke geniale dingen met al die fantastische teksten dat ik mezelf er telkens weer met liefde op aan flarden zing.”Hugo wilde pianist worden, althans dat dacht hij. Hij kon een beetje piano spelen, wilde muziek maken en dus leek het logisch om piano te gaan studeren. Zijn onvolprezen pianoleraar Jacques Hendriks heeft hem de studie waarachtig ook nog door gesleept, maar al gauw bleek Hugo zingen veel leuker te vinden.

De basis van zijn carrière heeft Hugo gelegd door als eerste countertenor af te studeren aan een Nederlands conservatorium. Dat was nog niet zo makkelijk in die tijd, de meeste zangdocenten waren bang om hun vingers te branden aan een ongebruikelijk stemtype als het zijne.

Uiteindelijk is hij aan het Arnhems Conservatorium bij Aafje Heijnis beland en van haar heeft hij een uiterst gedegen opleiding gekregen waar hij nu als zanger én als pedagoog nog steeds plezier van heeft.

Hij heeft meteen tijdens zijn studie al een hoop podiumervaring opgedaan. Bach, Händel, Machault, Dufay, hij zong het allemaal, solistisch zowel als in ensembles. Na een jaar zangles de eerste Messiah, na drie jaar de Johannes Passion en na vijf de Mattheus.Sinds1996 is Hugo verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir & Orchestra van Ton Koopman. Hij zingt bij het koor, selecteert zangers voor projecten en organiseert audities.

Recentelijk is Hugo toegetreden tot The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, ook wel bekend als “Circus Leusink”. Anders, maar ook érg leuk.

Met het Egidius College geeft Hugo nu uitvoering aan de muziek uit de 16e eeuwse Leidse Koorboeken. Polyfonie behoort tot zijn absolute lievelingsrepertoire. Heel veel geleerd heeft hij met name op dit vakgebied van Erik van Nevel, van wiens ensemble Currende hij jaren deel heeft uitgemaakt.

Verder zingt Hugo te hooi en te gras solo, bijvoorbeeld bij Li Solaus in Lissabon en het Kesselberg Ensemble in Basel. En overal komt hij ontzettend leuke mensen tegen, wat zijn vak tot een waar feest maakt. Van Stockholm tot Tenerife, van New York tot Tokio.