Beeldverslag

Monteverdi Meets Jazz – 5 juni

  • REMBRANDT FRERICHS TRIO & FRIENDS
  • BUNDELEN DE KRACHTEN
  • IN AVONTUURLIJK SLOTCONCERT
Monteverdi XL meets jazz ©TomCroes
Foto’s: Tom Croes

In Monteverdi Meets Jazz vormen delen uit boek VIII van de madrigalen van Claudio Monteverdi het uitgangspunt: de liefde- en strijdmadrigalen.

In dit concert worden grenzen doorbroken en hoort u verrassende combinaties van klassiek en jazz. Het Rembrandt Frerichs Trio is al 12 jaar actief op de concertpodia van Europa en het Midden-Oosten. Samen met sopraan Klaartje van Veldhoven ontdoet het trio barok van z’n stofige imago en vertaalt het deze muziek naar de tegenwoordige tijd. Wat deze musici samen brengen is altijd een avontuur, want de werelden van klassieke muziek en improvisatie buitelen over elkaar als ze samenspelen. En zo is geen enkel concert hetzelfde.

 

Strijd & Liefde – 4 juni

  • MONTEVERDI’S MOOISTE MADRIGALEN
  • UIT DE BOEKEN I, II, V EN VIII

Strijd en Liefde: dat is de titel van dit concert én het thema van deze editie van Monteverdi XL. De madrigalen uit de boeken I, II, V en VIII worden vertolkt door de zangers van Le Nuove Musiche en de Nederlandse dichter Hanz Mirck voegt er eigentijdse poëzie aan toe. Met kleine, theatrale elementen maakt Le Nuove Musiche de strijd om geborgenheid, veiligheid en liefde -gevolgd door troost en zicht op de toekomst- voelbaar en hoorbaar.

Foto’s: Tom Croes

Bruiloft in Mantua – 3 juni

  • SEMI-SCENISCH OPENINGSCONCERT
  • ANNA BIJNS GEEFT COMMENTAAR

In dit theatrale openingsconcert staan Monteverdi’s madrigalen over strijd en liefde (Madrigali guerrieri ed amorosi) uit boek VIII centraal. Onderdeel van deze madrigalen is Il ballo delle ingrate (het ballet der verdoemde dames), de wervelende feestmuziek die Monteverdi in 1608 schreef ter gelegenheid van de bruiloft van Francesco Gonzaga, de zoon van hertog Vincenzo van Mantua. Een hoofdrol in deze productie is weggelegd voor de alleenstaande dichteres en verboden rederijker Anna Bijns, feministe avant la lettre en tijdgenoot van Monteverdi. In een dialoog met Il ballo delle ingrate beklaagt ze zich over de strijd die er binnen de muren van het huwelijk plaatsvindt. Het noodlot dat de ondankbare vrouwen –de Ingrate– treft als ze zich niet schikken naar de wensen van hun echtgenoot is niet mis! Anna Bijns ontpopt zich tot spreekstem van de hedendaagse emancipatie in deze verrassende enscenering van regisseur Sybrand van der Werf: strijd en liefde is van alle tijden!

Foto’s: Tom Croes

De repetities

Foto’s: Tia Schutrups & Daniela Fasoglio

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie met als thema ‘De Nacht van de Madrigalen’ graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

De tweede editie gehouden van het Monteverdi XL festival.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Monteverdi XL 2016

De eerste editie van het Monteverdi XL Festival in Amersfoort