Festival Musica Nova 1600

Met het Festival Musica Nova 1600 willen wij de schijnwerpers richten op de bijzondere tijd in de muziekgeschiedenis. Immers rond 1600 begint een nieuwe tijd, het basso continuo tijdperk, beter bekend als de barok. Het gonst van de nieuwe elementen in de muziek. De geboorte van de opera springt natuurlijk meteen in het oog, zelfstandige instrumentale muziek die een geheel eigen vorm krijgt, kerkmuziek die zich ontwikkelt, gestimuleerd door de reformatie, maar ook door eigenzinnige componisten als Claudio Monteverdi.

Het eerste festival onder deze naam op een nieuwe plek

Het Festival Musica Nova 1600 is de directe opvolger van het Festival MonteverdiXL dat vier zeer succesvolle edities heeft gekend. Dat Italië de broedplaats was voor de nieuwe muziek is alom bekend. Boeiend is hoe op elk terrein, in elk land die nieuwe tijd zich ontwikkelt, hoe nieuwe loten aan de stam groeistuipen krijgen. Met nationale en internationale specialisten gaan we op ontdekkingstocht.
Het Muziekgebouw aan het IJ wordt de nieuwe locatie.

Thema 2023

Het thema voor deze eerste editie van Musica Nova 1600 zal Duitsland zijn.. Componisten als Heinrich Schütz, Michael Praetorius, Samule Scheidt, Hermann Schein en nog vele andere, et bekendere en minder bekende werken liggen klaar om uitgevoerd te gaan worden. We verwachten het programma en de bezetting voor het eind van 2021 rond te hebben en zullen dit dan via deze website communiceren.

Monteverdi XL 2019

De vierde editie had als thema ‘Moord en Brand’.

Bekijk het programma van 2019!

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie met als thema ‘De Nacht van de Madrigalen’ graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

De tweede editie gehouden van het Monteverdi XL festival.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Monteverdi XL 2016

De eerste editie van het Monteverdi XL Festival in Amersfoort