Festival Musica Nova 1600

DE GEBOORTE VAN DE BAROK

Festival Musica Nova 1600 zet de schijnwerpers op een bijzonder scharnierpunt in de muziekgeschiedenis: de geboorte van de barok. Het gonst rond 1600 van de creativiteit en inventiviteit. Nieuwe genres als opera en instrumentale muziek zien het licht. Immers, rond 1600 begint een nieuwe tijd, het basso continuo tijdperk, beter bekend als de barok. Het gonst in deze periode van de nieuwe elementen in de muziek. De geboorte van de opera springt natuurlijk meteen in het oog, zelfstandige instrumentale muziek die een geheel eigen vorm krijgt, kerkmuziek die zich ontwikkelt, gestimuleerd door de reformatie, maar ook door eigenzinnige componisten als Claudio Monteverdi.

Het eerste festival onder deze naam op een nieuwe plek. Het Festival Musica Nova 1600 is de directe opvolger van het Festival MonteverdiXL dat vier zeer succesvolle edities heeft gekend. Dat Italië de broedplaats was voor de nieuwe muziek is alom bekend. Boeiend is hoe op elk terrein, in elk land die nieuwe tijd zich ontwikkelt, hoe nieuwe loten aan de stam groeistuipen krijgen. Met nationale en internationale specialisten gaan we op ontdekkingstocht. Het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam wordt de nieuwe locatie en de eerste editie zal zijn op 18 en 19 februari 2023.

Heinrich Schütz

Thema 2023. Het thema voor deze eerste editie van Musica Nova 1600 zal Duitsland zijn. Componisten als Heinrich Schütz, Michael Praetorius, Samule Scheidt, Hermann Schein en nog vele andere, met bekendere en minder bekende werken liggen klaar om uitgevoerd te gaan worden

Sigiswald Kuijken

Sigiswald Kuijken zal tijdens dit festival onze ‘Musician in Residence’ zijn en de eerste dag de masterclass voor zijn rekening nemen en tijdens het slotconcert samen met Le Nuove Musiche werken van Heinrich Schütz ten uitvoering brengen. Kuijken introduceerde in 1969 de authentieke speelwijze voor barokviool – zonder deze onder de kin te klemmen –, die inmiddels algemeen wordt toegepast. Met Gustav Leonhardt richte hij in 1972 het barokorkest La Petite Bande op.

Voor meer informatie over het programma en de kaartverkoop:

KLIK HIER VOOR DE LINK NAAR HET MUZIEKGEBOUW