Monteverdi XL logo plus festivaldata

Festival Monteverdi XL 2017

Dat Monteverdi springlevend is, kan niemand ontgaan zijn. 450 Jaar geleden geboren op 15 mei 1567– voor velen een goede reden om prachtige programma’s te bedenken met zijn bekende en minder bekende muziek. Wij waren er wat vroeger bij.

Tweede editie

Vorig jaar was daar ineens festival Monteverdi XL en nu presenteren we met enige trots de tweede editie, rondom de eerste twee boeken en het achtste boek van Monteverdi’s madrigalen. Niet dat we daaruit alles laten horen, gelukkig maar; zo blijft er nog veel over voor de toekomst.

Het thema leenden we van de ondertitel van Boek VIII: Guerrieri ed Amorosi , Liefde en strijd, prachtige woorden die ongeveer het hele leven omvatten.

Fascinerende thema’s

In onze missie hebben we het duidelijk verwoord: we willen de thema’s die opdoemen uit de muziek van deze meesterlijke componist in onze tijd laten oplichten. Thema’s uit de muziek, waar een enorme ontwikkeling plaatsvindt, van de renaissance naar de barok. Thema’s uit de prachtige poëzie die Monte verdi inspireerde, thema’s uit zijn tijd, waar ineens vrouwen zichtbaar en hoorbaar werden. Fascinerende thema’s, ontstaan in een tijd waar zo ongeveer alles onzeker was, ziekte, oorlog, de machtige arm van de kerk, in een prachtig land waar kunsten bloeiden en waar zowel de kerkelijke als de wereldlijke machthebbers kunstenaars graag de kans gaven om zich te laten zien en horen. Ook al was dat dan meestal ter meerdere glorie van zichzelf.

Gevarieerd festival

In onze tijd willen we zien wat dit deel van de geschiedenis ons brengt en wat ons boeit, door Monteverdi’s muziek te brengen naar het Vathorst College, met een kinderconcert in Zandfoort aan de Eem, met een wandeling door de binnenstad met mooie miniconcerten, door een Nederlandstalige topvrouw, Anna Bijns, het woord te geven, door een moeder haar verdriet te laten uiten over haar zoon die naar Syrië vertrok, door het verhaal van de treurende vrouw over een verloren liefde te onthullen, door klavecimbelmuziek en door een intiem concert waar de hoogtepunten uit de madrigaalboeken I, II en VIII te horen zijn.Met de tweede editie van dit festival festival eren wij Claudio Monteverdi.

Hartelijk welkom en geniet met volle teugen!

Krijn Koetsveld
artistiek leider