Antonio Boatto tre-sorelle-50x70-terre-e-caseina-1992

Donne

Volgens mijn dochter, die ervoor aan het doorleren is, manifesteert de eerste emancipatiegolf zich in ons land zo rond 1910. Vrouwen protesteren tegen uitsluiting op het gebied van zo ongeveer alles, waaronder kiesrecht en onderwijs.

Rond 1600 staan de vrouwen in Italië op. De in heel Europa mateloos populaire Tre Donne di Ferrara roeren zich, kunnen en mogen mooi zingen. Componisten werpen zich met de creatieve pen op hen en er ontstaat muziek voor en door vrouwen.

Barbara Strozzi, een bastaarddochter van Giulio Strozzi, een telg uit de beroemde vooraanstaande familie, wordt erkend door de verwekker en ontwikkelt zich tot een gevierd zangeres en componiste.

Ook in de muziek van Monteverdi is die kentering waarneembaar. Vrouwen gaan meedoen in de ensembles, verdringen de castraten en worden gelauwerde prime donne. Er wordt in die stukken niet alleen over, maar ook door ze gezongen. Mooie kleine operaatjes met een vrouw in de hoofdrol, al zichtbaar in de madrigalen in boek 4 uit 1603. Kijk nu eens: als een man zingt dat hij van haar houdt, zingt ze gewoon terug dat hij dat maar eens moet zien te verdienen.

Dat uiteindelijk diezelfde Italiaanse vrouwen pas in 1949 het stemrecht verwerven, terwijl ze al meer dan 300 jaar hun stem mochten laten horen is een merkwaardig feit.

(schilderij: © Antonio Boatto, 1992)