Bas Ramselaar

“Ik moet ‘n jaar of 17 zijn geweest toen ik de beroemd geworden TV-registratie zag van de Orfeo van Monteverdi o.l.v. Nicolaus Harnoncourt. Die gebeurtenis heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Sindsdien ben ik me steeds meer bewust geworden dat de zogenaamde Oude Muziek, muziek uit de Renaissance en de Barok, mij het meest aan het hart ligt”.

Wat ik nu (vele jaren later) vind is, dat je als uitvoerend musicus/zanger dan in het geheel niet ouderwets bent! Je mag immers een compositie herscheppen, opnieuw tot klinken laten brengen. Hier en nu bezig zijn met Nieuwe Muziek: Le Nuove Musiche met de madrigalen van Claudio Monteverdi.”Bas Ramselaar zong onder leiding van zijn vader Wim Ramselaar al op zesjarige leeftijd mee in verschillende koren. Hij studeerde zang bij Frans Schouten en Aafje Heynis en volgde meestercursussen bij Robert Holl.

Tussen 1985 en 2001 was Bas vast lid van het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte ook jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging.

Recentelijk was hij betrokken bij de opnames en concerten rond de Leidse Koorboeken met het Egidius College en de madrigaalboeken van Claudio Monteverdi met Le Nuove Musiche.

Als concertzanger zong Bas meer dan twintig jaar op de grote Nederlandse en buitenlandse podia. Talrijk zijn zijn radio-, tv- en cd-opnamen met werken van o.a. Bach, Beethoven, Buxtehude, De Fesch, Distler, Fauré, Hollanders, Huygens, Monteverdi, Mozart, Schrijver, Schütz, Telemann en Vivaldi.

Van J.S. Bach nam hij alle bassolo’s op uit de complete serie geestelijke cantates, alsmede de Johannes en Matthäus Passion; er kwamen ook twee solo-cd’s van hem uit: ‘Bas zingt Bach’ en ‘Liederen van W.A. Mozart’.Als dirigent was Bas tussen 2001 en 2012 werkzaam bij Toonkunst Amersfoort en tussen 2001 en 2015 van de Bach Cantorij Baarn & orkest. Vanaf 1995 tot heden is hij verbonden aan het St. Joris Kamerkoor.

Daarnaast is Bas sinds 2010 dirigent van het koor en orkest van de Stichting Rondom de Cantates in Amersfoort. Verder is hij medeoprichter en artistiek leider/dirigent van het Basilius College, een kamerkoor bestaande uit professionele koordirigenten, kerkmusici en klassiek opgeleide zangeressen en zangers.

Naast al deze activiteiten is hij regelmatig werkzaam als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming.