Ballo delle Ingrate

Ballo Delle Ingrate Krijns blogOoit fietste ik langs Nizza Monferrato, een van die prachtige stadjes in Piemonte, Italië. Ik schreef daar een verhaaltje over wat ooit in een boek over fietsen terecht moet komen. In dat Monferrato is jarenlang gedonder geweest, politiek gedonder, tussen het hof van Savoye en de edelen van de familie Gonzaga.

Nu gaan we eind september onder meer de Ballo delle Ingrate opnemen. En dan lees ik ook wat in het rond en kijk nu eens. Monteverdi componeerde dat stuk als opluistering van de trouwplechtigheid van Francesco Gonzaga en Margaretha van Savoye. Natuurlijk betreft dit een politiek huwelijk om de spanningen tussen die families wat te doen afnemen en Monferrato als buit hoffelijk te verdelen. Ik weet zeker dat het vandaag de dag ook zou helpen als Mark Rutte gaat trouwen met Marianne Thieme.

Het onderwerp is ook zo prachtig: de dames uit het publiek worden opgeroepen om zich met overgave te kwijten van de huwelijkse plicht ten opzichte van die arme smachtende Mantuese mannen. Hun straf is eveneens duidelijk: zo niet dan naar de hel, net als die vier Ingrates, de verdoemden, die men zojuist ongelukkig en kreupel, en omhuld met rokende en stinkende vodden uit de onderwereld heeft zien komen, en weer zien afdalen. Heerlijke boodschappen allemaal.