Ballo delle Ingrate

Ballo Delle Ingrate Krijns blogOoit fietste ik langs Nizza Monferrato, een van die prachtige stadjes in Piemonte, Italië. Ik schreef daar een verhaaltje over wat ooit in een boek over fietsen terecht moet komen. In dat Monferrato is jarenlang gedonder geweest, politiek gedonder, tussen het hof van Savoye en de edelen van de familie Gonzaga.

Nu gaan we eind september onder meer de Ballo delle Ingrate opnemen. En dan lees ik ook wat in het rond en kijk nu eens. Monteverdi componeerde dat stuk als opluistering van de trouwplechtigheid van Francesco Gonzaga en Margaretha van Savoye. Natuurlijk betreft dit een politiek huwelijk om de spanningen tussen die families wat te doen afnemen en Monferrato als buit hoffelijk te verdelen. Ik weet zeker dat het vandaag de dag ook zou helpen als Mark Rutte gaat trouwen met Marianne Thieme.

Het onderwerp is ook zo prachtig: de dames uit het publiek worden opgeroepen om zich met overgave te kwijten van de huwelijkse plicht ten opzichte van die arme smachtende Mantuese mannen. Hun straf is eveneens duidelijk: zo niet dan naar de hel, net als die vier Ingrates, de verdoemden, die men zojuist ongelukkig en kreupel, en omhuld met rokende en stinkende vodden uit de onderwereld heeft zien komen, en weer zien afdalen. Heerlijke boodschappen allemaal.

Monteverdi XL 2019

De vierde editie had als thema ‘Moord en Brand’.

Bekijk het programma van 2019!

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie met als thema ‘De Nacht van de Madrigalen’ graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

De tweede editie gehouden van het Monteverdi XL festival.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Monteverdi XL 2016

De eerste editie van het Monteverdi XL Festival in Amersfoort