Terugblik Monteverdi XL editie 2017

Le Nuove Musiche, Nieuw Bach Ensemble, The Continuo Company o.l.v. Krijn Koetsveld (foto: Tom Croes)
De tweede editie van festival Monteverdi XL in Amersfoort werd maandag 5 juni afgesloten met de jazzy klanken van het Rembrandt Frerichs Trio & Friends in het slotconcert Monteverdi Meets Jazz. Met dit concert kwam een eind aan een lang weekend Monteverdi in Amersfoort.

Strijd & Liefde

In het Monteverdi-jaar 2017 was er de afgelopen periode veel Monteverdi te beleven in het land, maar een festival, geheel gewijd aan de grote Italiaanse componist, vond alleen plaats in Amersfoort. De hoofdrol in festival Monteverdi XL was weggelegd voor Monteverdi’s Madrigali Guerrieri ed Amorosi (Strijd & Liefde) uit boek 8. Strijd & Liefde was ook het thema van de tweede editie van Monteverdi XL.

TomCroes-eindapplaus-Monteverdi
Le Nuove Musiche, Nieuw Bach Ensemble, The Continuo Company o.l.v. Krijn Koetsveld (foto: Tom Croes)

Veel publiek

Volle zalen trokken het geënsceneerde openingsconcert Bruiloft in Mantua? Anna Bijns geeft commentaar in de majestueuze Sint-Joriskerk en het themaconcert Strijd & Liefde, uitgevoerd door ensemble-in-residence Le Nuove Musiche in de Sint Aegtenkapel. Beide concerten stonden onder leiding van dirigent, klavecinist en organist Krijn Koetsveld, tevens oprichter van het festival.

Grote diversiteit

Festival Monteverdi XL is toegankelijk voor een breed publiek, met onder andere een kinderconcert door De Zingende Zeemeerminnen op de stadsstrandlocatie Zandfoort aan de Eem, een wandeling door de historische binnenstad met diverse korte concerten, de lezing Monteverdi versus Mondriaan door dramaturg Willem Bruls in het Mondriaanhuis, het ontroerende Tranen van een moeder, uitgevoerd door sopraan Florien Hilgenkamp en theorbist Arjen Verhage, en het klavecimbelconcert Amarilli mia bella in de Sint Aegtenkapel, gespeeld en toegelicht door Siebe Henstra.

Strijd en Liefde - Monteverdi XL - ©Tom Croes
Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld (foto: Tom Croes)

In het slotconcert Monteverdi Meets Jazz in theater De Lieve Vrouw werd het Rembrandt Frerichs Trio bijgestaan door sopraan Klaartje van Veldhoven, violiste Antoinette Lohmann en luitist Sören Leupold.

Monteverdi XL meets jazz ©TomCroes
Rembrandt Frerichs Trio & Friends (foto: Tom Croes)

Van terugblik naar volgend jaar

Monteverdi XL 2018: Nacht van de Madrigalen
Een groot feest dat we allemaal meevieren met ensemble Le Nuove Musiche. Vier jaar geleden begonnen de leden onder leiding van Krijn Koetsveld: Jennifer van der Hart en Wendy Roobol sopraan, Hugo Naessens alt, Falco van Loon tenor, Bas Ramselaar bas, met het begeleidende continuo met Cassandra Luckhardt gamba en Arjen Verhage theorbe aan de opnames van alle madrigalen van Claudio Monteverdi. Waar nodig sloten andere zangers en spelers aan.
Nu is de megaklus af. 202 madrigalen zijn opgenomen op 12 cd’s en uitgegeven door Brilliant Classics. De recensies liegen er niet om: 5 sterren, tienen en lovende woorden uit binnen- en buitenland.
Dus is er reden voor een feest, natuurlijk met ensemble in residence Le Nuove Musiche, maar ook een andere kijk op het werk van Monteverdi door de geniale improvisator Bert van den Brink. En verder met eten en drinken, een workshop, amateurzangers die zich laten horen, jonge talenten, Italiaanse wijnen, eten vóór de muziek losbarst en midden in de nacht een hapje, zoals de Italianen doen, om het laatste optreden te verteren. Kortom, een feest van allure!

Kaarten bestellen

De kaartverkoop voor Festival Monteverdi XL 2019 is gestart!

Bestel hier uw tickets.

 

Locaties

Restaurant Dara
Grote Koppel 5

St. Aegtenkapel
Het Zand 37

St. Franciscus Xaveriuskerk
Het Zand 29

De Vier Broers
Lieve Vrouwekerkhof 8-10

Onze Lieve Vrouwentoren
Krankeledenstraat 30

Bollenburg
Muurhuizen 19

Dieventoren
Muurhuizen 97

Lutherse Kerk
Langestraat 61

ANBI

Lees meer over onze ANBI-status.

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

In 2017 is alweer de tweede editie gehouden van het festival Monteverdi XL.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Onze partners

Monteverdi XL is alleen mogelijk dankzij de hulp van onze partners.

Word ook vriend van het festival!