Terugblik Monteverdi XL editie 2017

Le Nuove Musiche, Nieuw Bach Ensemble, The Continuo Company o.l.v. Krijn Koetsveld (foto: Tom Croes)De tweede editie van festival Monteverdi XL in Amersfoort werd maandag 5 juni afgesloten met de jazzy klanken van het Rembrandt Frerichs Trio & Friends in het slotconcert Monteverdi Meets Jazz. Met dit concert kwam een eind aan een lang weekend Monteverdi in Amersfoort.

Strijd & Liefde

In het Monteverdi-jaar 2017 was er de afgelopen periode veel Monteverdi te beleven in het land, maar een festival, geheel gewijd aan de grote Italiaanse componist, vond alleen plaats in Amersfoort. De hoofdrol in festival Monteverdi XL was weggelegd voor Monteverdi’s Madrigali Guerrieri ed Amorosi (Strijd & Liefde) uit boek 8. Strijd & Liefde was ook het thema van de tweede editie van Monteverdi XL.

TomCroes-eindapplaus-Monteverdi

Le Nuove Musiche, Nieuw Bach Ensemble, The Continuo Company o.l.v. Krijn Koetsveld (foto: Tom Croes)

Veel publiek

Volle zalen trokken het geënsceneerde openingsconcert Bruiloft in Mantua? Anna Bijns geeft commentaar in de majestueuze Sint-Joriskerk en het themaconcert Strijd & Liefde, uitgevoerd door ensemble-in-residence Le Nuove Musiche in de Sint Aegtenkapel. Beide concerten stonden onder leiding van dirigent, klavecinist en organist Krijn Koetsveld, tevens oprichter van het festival.

Grote diversiteit

Festival Monteverdi XL is toegankelijk voor een breed publiek, met onder andere een kinderconcert door De Zingende Zeemeerminnen op de stadsstrandlocatie Zandfoort aan de Eem, een wandeling door de historische binnenstad met diverse korte concerten, de lezing Monteverdi versus Mondriaan door dramaturg Willem Bruls in het Mondriaanhuis, het ontroerende Tranen van een moeder, uitgevoerd door sopraan Florien Hilgenkamp en theorbist Arjen Verhage, en het klavecimbelconcert Amarilli mia bella in de Sint Aegtenkapel, gespeeld en toegelicht door Siebe Henstra.

Strijd en Liefde - Monteverdi XL - ©Tom Croes

Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld (foto: Tom Croes)

In het slotconcert Monteverdi Meets Jazz in theater De Lieve Vrouw werd het Rembrandt Frerichs Trio bijgestaan door sopraan Klaartje van Veldhoven, violiste Antoinette Lohmann en luitist Sören Leupold.

Monteverdi XL meets jazz ©TomCroes

Rembrandt Frerichs Trio & Friends (foto: Tom Croes)

Van terugblik naar volgend jaar

Monteverdi XL 2018: Tranen & Troost
Volgend voorjaar is er weer een festival Monteverdi XL: het thema in 2018 zal zijn Tranen & Troost, gebaseerd op Monteverdi’s Lamento d’Arianna. In deze derde editie zullen de boeken 5, 6 en 9 uitgebreid aan bod komen. Daarmee zijn de complete opnamen (Brilliant Classics) van de negen boeken van Monteverdi, uitgevoerd door
Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld, een belangrijk feit.