Monteverdi wie was dat ook al weer

Claudio Monteverdi portretschilderijJaren geleden. 1975 denk ik. Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag organiseerde de Monteverdi weken. Claudio Monteverdi, vroeg ik me af, wie is dat nu weer, maar directeur Jan van Vlijmen wist ons studenten te mobiliseren en we werden in allerlei vocale en instrumentale ensembles ingedeeld en zo begon het.

Soave con le stelle, dat zongen wij op de eerste repetitie onder leiding van Frans Moonen. Madrigalen uit de Orfeo, Confitebor tibi Domini. Nicolaus Harnoncourt was er, Bruce Dickey kwam met zijn cornetto, een wonder, en ik was verkocht. Dit was zo prachtig, maar ik had geen idee waarom.

Zoveel jaren later gaan we nu alle madrigalen opnemen, 9 boeken vol, met al dat moois. Die onbekende stukken zijn bekende parels geworden, één voor één. Die geheimzinnige taal, met al die metaforen, die verwijzingen worden langzaam bekende verzen. De retorica, dat voortdurende geniale creatieve omgaan met tekst doet verlangen naar het volgende madrigaal, het volgende boek.

Kaarten bestellen

Binnenkort kunt u hier kaarten bestellen voor Monteverdi XL 2019!

ANBI

Lees meer over onze ANBI-status.

Monteverdi XL 2017

In 2017 is alweer de tweede editie gehouden van het festival Monteverdi XL.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Monteverdi XL 2016

We houden onze mooie herinneringen aan de eerste editie graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2016!

Onze partners

Monteverdi XL is alleen mogelijk dankzij de hulp van onze partners.

Word ook vriend van het festival!