Ballo delle Ingrate

Ballo Delle Ingrate Krijns blogOoit fietste ik langs Nizza Monferrato, een van die prachtige stadjes in Piemonte, Italië. Ik schreef daar een verhaaltje over wat ooit in een boek over fietsen terecht moet komen. In dat Monferrato is jarenlang gedonder geweest, politiek gedonder, tussen het hof van Savoye en de edelen van de familie Gonzaga.

Nu gaan we eind september onder meer de Ballo delle Ingrate opnemen. En dan lees ik ook wat in het rond en kijk nu eens. Monteverdi componeerde dat stuk als opluistering van de trouwplechtigheid van Francesco Gonzaga en Margaretha van Savoye. Natuurlijk betreft dit een politiek huwelijk om de spanningen tussen die families wat te doen afnemen en Monferrato als buit hoffelijk te verdelen. Ik weet zeker dat het vandaag de dag ook zou helpen als Mark Rutte gaat trouwen met Marianne Thieme.

Het onderwerp is ook zo prachtig: de dames uit het publiek worden opgeroepen om zich met overgave te kwijten van de huwelijkse plicht ten opzichte van die arme smachtende Mantuese mannen. Hun straf is eveneens duidelijk: zo niet dan naar de hel, net als die vier Ingrates, de verdoemden, die men zojuist ongelukkig en kreupel, en omhuld met rokende en stinkende vodden uit de onderwereld heeft zien komen, en weer zien afdalen. Heerlijke boodschappen allemaal.

Kaarten bestellen

De kaartverkoop voor Festival Monteverdi XL 2019 is gestart!

Bestel hier uw tickets.

 

Locaties

Restaurant Dara
Grote Koppel 5

St. Aegtenkapel
Het Zand 37

St. Franciscus Xaveriuskerk
Het Zand 29

De Vier Broers
Lieve Vrouwekerkhof 8-10

Onze Lieve Vrouwentoren
Krankeledenstraat 30

Bollenburg
Muurhuizen 19

Dieventoren
Muurhuizen 97

Lutherse Kerk
Langestraat 61

ANBI

Lees meer over onze ANBI-status.

Monteverdi XL 2018

We houden onze mooie herinneringen aan de derde editie graag vast.

Beleef de hoogtepunten van 2018!

Monteverdi XL 2017

In 2017 is alweer de tweede editie gehouden van het festival Monteverdi XL.

Beleef de hoogtepunten van 2017!

Onze partners

Monteverdi XL is alleen mogelijk dankzij de hulp van onze partners.

Word ook vriend van het festival!